• Wij zijn vooralsnog gesloten tot 1 juni. Meer informatie vind onder: Laatste nieuws.

  • 1

Exposities over WO II bij Hagedoorns Plaatse

In 2020 viert Nederland dat ze 75 jaar bevrijd is van de Duitse bezetter. Wat betekende die bezetting voor het dagelijks leven van de plattelandsbevolking  op de Noord-Veluwe? Museum Hagedoorns Plaatse in Epe geeft in drie tentoonstellingen een beeld van de angst, de spanning, de schaarste en de honger in die moeilijke tijd.
De exposities zijn te zien van 1 april tot 19 december 2020 bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse, Ledderweg 11, Epe. Voor openingstijden, zie: www.hagedoornsplaatse.nl

Tentoonstelling:Kleding in de Tweede Wereldoorlog. Schaarste en mode

01 april tot 19 december

Na de inval van de Duitsers in 1940 gaan stoffen en kleding in Nederland op de bon. Maar wat doe je als je helemaal geen kledingstoffen meer kunt krijgen? Ondanks de textielschaarste ontwikkelt zich in de jaren tussen 1940 en 1950 een sober maar nieuw modebeeld. Dat is vooral te danken aan de grote vindingrijkheid van vrouwen. De tentoonstelling “Kleding in de 2e Wereldoorlog” bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse geeft een beeld van het maken, schoonhouden en verstellen van kleding in een tijd van schaarste, totdat de stof letterlijk tot op de draad versleten is. Zo worden herenkostuums omgewerkt tot mantelpakjes, dragen vrouwen pantalons  of kiezen voor beenmake-up, waarbij een lange streep op het achterbeen een naad suggereert.

Accessoires maak je zelf van touw en hout en in de schoenmode wordt de sleehak en blokhak populair. Ook ondergoed en regenkleding van ongebruikelijke materialen illustreren de vindingrijkheid van de makers en zijn op de tentoonstelling te zien.

Tentoonstelling: Onderduiken op de boerderij - 75 jaar bevrijding

01 april tot 19 december open voor publiek

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse wil met de expositie “Onderduiken op de boerderij – 75 jaar bevrijding” een beeld geven van het leven tijdens de Duitse bezetting op het Veluwse platteland. Spanning en onzekerheid horen in de jaren 1940-1945 bij het dagelijks leven van alle Nederlanders en zeker ook van de boerenfamilies in Epe en omstreken. Verzetsmensen, Joden, evacués, geallieerde militairen, velen zochten in deze angstige jaren hun toevlucht in boerderijen op de Noord-Veluwe en doken daar onder.

Een aantal schuilplaatsen zijn nagemaakt op het terrein en in de boerderij van Hagedoorns Plaatse. Zo staat er een zogenaamde “riesemiete”. Hier kunnen bezoekers zelf in kruipen en enigszins ervaren hoe het moet zijn geweest om in angst een lange tijd in een kleine, benauwde ruimte door te brengen. De tentoonstelling kijkt terug op een donkere periode uit de geschiedenis en wil laten zien waarom vrijheid iets is om te vieren en te koesteren, nu en in de toekomst.

 Zoo was Nederland in de winter van ’44-‘45

Op de zolder van de kapschuur bij Museum Hagedoorns Plaatse is een expositie ingericht  met reproducties van aquarellen die kort na de 2e Wereldoorlog zijn gemaakt door de kunstenaar Augustinus van der Linde (1890-1983). Hij legde herkenbare situaties uit het dagelijkse leven in het laatste oorlogsjaar vast in aquarelverf en noemde de gebundelde uitgave “Zoo was Nederland in de winter van ’44-‘45”.  Zijn platen kregen namen als “De Centrale Keuken”, “Fietsen vorderen” of “De Onderduikers”. Iedere aquarel is een verhaal op zich, vol met details, emoties en soms ook verrassende scènes, indringend en confronterend.
Augustinus van der Linde was leerling aan de Hendrick de Keyserschool in Amsterdam en lid van het Utrechtse Schilder- en teekengenootschap Kunstliefde.  Zijn werk vertelt in heldere kleuren het verhaal van een inktzwarte tijd, die nooit vergeten mag worden.

945” behelst 18 reproducties naar indrukwekkende aquarellen van deze kunstenaar.

Onderduiken op Boedeerij

Kleding 2e WO